fbpx

Hogere boetes en overnachting bij Politieacademie schrikken overtreders lockdown niet af

INGEZONDENDe hogere boetes en het dreigen met overnachting op het terrein van de Politieacademie voorkomen niet dat ‘rotte appels’ de coronamaatregelen aan hun laars lappen.

De conclusies die hieruit getrokken kunnen worden: de boetes zijn toch niet zo hoog en de burgers en ondernemers kunnen die betalen en men vindt het een uitje om de nacht door te brengen bij de Politieacademie.

De vraag is of hogere boetes ook zullen helpen. Uiteindelijk zal het verhogen van de boete dan ook een druppel op de gloeiende plaat betekenen. Gedragsverandering gaat bijna niet door het verhogen van boetes of zelfs gevangenisstraffen.

Een simpel voorbeeld: de afgelopen jaren zijn veel straffen op sommige delicten sterk verhoogd, maar we zien geen effect optreden dat mensen hun gedrag aanpassen. Dat zal wat betreft illegale coronafeestjes niet anders zijn.

BEKIJK OOK
Bromfietser na aanrijding overleden in ziekenhuis Nickerie

Waarschijnlijk blijven mensen de coronaregels overtreden, omdat de pakkans zeer gering is. Natuurlijk zijn boetes belangrijk, maar als men weet dat de kans groot is dat men niet gepakt wordt, zal men dikwijls toch beslissen om over de schreef te gaan. De politie zal daarom, ondanks de onderbezetting en de schaarse middelen, de controle moeten opvoeren.

De Stem

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar¬†[email protected]

BEKIJK OOK: Waarom werkt de lockdown in Suriname niet? Er worden veel besmettingen en doden genoteerd