Betogers naar vicepresident na aanhouding Pique; woensdag weer straatactie

GFC NIEUWSREDACTIE- Een groep betogers verzamelden zich vrijdag voor het kabinet van de vicepresident, nadat activist Siebrano Pique werd aangehouden door de politie.

Bij het betreden van het bordes, hief de groep spontaan het volkslied aan, meldt het Directoraat Volkscommunicatie. De groep was het niet eens met het optreden van de politie.

Zij haalden aan dat zij meerdere malen een vergunning hebben aangevraagd bij de districtscommissaris voor het houden van een protestactie, maar die werden steeds afgewezen. Vandaar dat ze zonder vergunning op 19 februari de straat opgingen.

“Ik vroeg de groep om de Covid-maatregelen in acht te nemen, dus ook nu de afstand te bewaren. Verder adviseerde ik ze alle wegen te bewandelen bij het aanvragen van een vergunning. Geef de districtscommissaris geen toestemming, dan kan altijd middels een schrijven een verzoek worden gericht aan de president. De openbare orde en rust moeten worden bewaard,” haalde Brunswijk aan.

“Tenslotte gaf ik de groep verder mee dat alle Surinamers vreedzame acties mogen ondernemen, maar rekening moet worden gehouden dat we leven in de periode van de Covid-pandemie. Als je op straat wil gaan, zoek dan een vergunning.‘Probeer altijd de democratische weg te bewandelen.”

Pique werd vrijdag na enkele uren vrijgelaten. Hij zegt niet op te zullen geven en heeft voor volgende week woensdag een actie gepland.