151 Taekwondoins krijgen hogere graad in Taekwondo

Het in grootste en snelstgroeiende Taekwondo instituut in Suriname, de Kimmoo Taekwondo Academy Suriname heeft afgelopen zaterdag in de Ismay van Wilgen Sporthal de certificaatuitreiking van de jaarlijkse graduatie examens gehad. Van de 168 kandidaten slaagden er 151 in 1 keer en moeten 17 het examen herkansen.

Taekwondo brengt respect en discipline bij aan de deelnemers, onder de juiste begeleiding verbetert het doen van Taekwondo de school prestaties en de leiderschapskwaliteiten van de beoefenaars. Middels de examens en het banden systeem worden de atleten geleerd om doelen te stellen en om zich in te zetten en de gestelde doelen te behalen. In de afgelopen 2 weken hebben 168 kandidaten hun kunnen moeten tonen op het gebied van Taekwondo.

Het doel van het examen is naast het meetmoment voor de pupillen ook een van de middelen voor het geven van zelf vertrouwen aan de atleten. Naast het stimuleren van de atleten dient het examen ook als kwaliteitscontrole van de lessen die in de school worden verzorgd.

De examens zijn niet alleen fysiek maar ook mentaal worden de pupillen tot het uiterste gedreven. Wie zich niet volledig inzet kijkt al gauw tegen een herkansing aan, of wordt in het ergste geval afgewezen. Elke pupil ouder dan 8 jaar heeft ook een theorie onderdeel waarbij de kennis over taekwondo wordt getoetst.

De oudste kandidaat die heeft meegedaan aan het examen is 57 jaar en die is geslaagd voor de blauwe band met een rode streep. Van de 151 kandidaten hebben 4 het laatste onderdeel van hun zwarte band (1e dan) examen succesvol doorlopen.

Het zwarte band examen bestond uit 3 deelexamens. Het eerste deel was een voorbereidende test, het tweede deel van het examen bestond uit een theorie deel waarbij er 30 vragen beantwoord dienden te worden door de examenkandidaat en het praktijk examen. Als laatste onderdeel moesten de kandidaten gezamenlijk een kleine demonstratie geven met daarin de onderdelen van het zwarte band examen.

De jongste kandidaat die slaagde voor het zwarte band examen is de 12-jarige Cheyenne Tjin Hin Tjoe ze moet tot haar 15e de Poom band (kinder zwarte band) dragen volgens de internationale regels van de Kukkiwon het taekwondo wereld hoofdkwartier.

Thierry Lew die ook voor zijn Poom band examen heeft gedaan moet in de komende weken nog 1 onderdeel succesvol afronden.(GFC)