fbpx

15 kinderen ondergaan succesvolle hartoperatie in AZP

GFC NIEUWSREDACTIE- 15 kinderen met hartaandoening zijn deze maand succesvol geopereerd in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP).

De operaties die van 6 tot en met 20 november plaatsvonden, zijn uitgevoerd door een team van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Het gaat om de 15e succesvolle kinderhartchirurgie missie, meldt het AZP.

Het team onder leiding van kinderhartchirurg Dave Koolbergen, bestond verder uit een kindercardioloog, kinderanesthesiologen, een kinderintensivist, operatieassistenten, een perfusionist en kinder-IC-verpleegkundigen.

Het streven is om jaarlijks een kinderhartmissie in Suriname te hebben. Vanwege de covid-19 pandemie heeft de missie vorig jaar geen voortgang kunnen vinden.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Opwarming aarde zorgt ook voor groter risico op hartklachten

Een aantal kinderen moest hierdoor noodgedwongen in Colombia geholpen worden. Deze missie was dan ook dringend noodzakelijk, laat de directie van het AZP weten.

Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) heeft ondanks de moeilijke tijden in de zorg in Nederland, ruimte gegeven om dit vrij groot team af te laten reizen om het Surinaamse kind met een hartafwijking te helpen.

BEKIJK OOK
Startsein elektrificatieproject te Patamacca en Kasaba Ondoo

Opereren in Suriname heeft als belangrijkste voordeel dat de kinderen kunnen herstellen in hun vertrouwde omgeving.

Vanwege de jarenlange ervaring van zowel Nederlandse als Surinaamse zijde, en de reeds aanwezige faciliteiten ten behoeve van de volwassen hartchirurgie, durft het team ook steeds moeilijkere operaties aan.

Hierdoor kunnen steeds meer kinderen in Suriname geholpen worden en hoeven steeds minder kinderen voor behandeling weggestuurd te worden.

Het streven is om in 2022 twee kinderhartchirurgie missies te hebben zodat de ontstane achterstand ingelopen kan worden.

Het AZP is de leiding van het CAHAL, het kinderhartchirurgie team, het personeel dat heeft meegeholpen bij deze missie en alle overige personen en instanties die een bijdrage hebben geleverd, bijzonder dankbaar voor voor hun inzet die heeft geleid tot een succesvolle vijftiende kinderhartmissie.