fbpx
Facebook Pagelike Widget

14 maanden ouderschapsverlof voor Finse ouders vanaf 2021

GFC NIEUWS- Ouders zullen vanaf volgend jaar in Finland recht hebben op 14 maanden ouderschapsverlof.

Dat heeft minister van Sociale Zaken Aino-Kaisa Pekonen bekendgemaakt. De nieuwe Finse coalitie pleit voor meer gelijkheid tussen de seksen.

Sanna Marin (SDP) werd eind vorig jaar verkozen als nieuwe premier van Finland. Met haar 34-jarige leeftijd is ze de jongste vrouwelijke premier ter wereld. Samen met haar centrumlinkse coalitie pleit ze voor meer gelijkheid tussen de seksen.

Iedere ouder zal over 168 verlofdagen beschikken na de geboorte van een kind. Opgeteld is dat 328 dagen of 14 maanden. De bedoeling is dat het tegen begin volgend van kracht is.

Daarnaast heeft de moeder ook nog eens recht op één maand zwangerschapsverlof voorafgaand aan de geboorte. Alleenstaande vrouwen of mannen hebben ook recht op de 328 verlofdagen. De nieuwe coalitie wil geen enkel soort gezin uitsluiten.

Het plan zou de regering volgend jaar ruim US$ 110 miljoen extra kosten.

Tot nu toe hebben Finse moeders recht op 4,2 maanden ouderschapsverlof, terwijl vaders recht hebben op 2,2 maanden.

Zweden doet nog steeds beter, want iedere ouder heeft daar recht op 240 verlofdagen. Samen goed voor 480 dagen.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…