fbpx

14 dagen eenzame opsluiting als straf voor zelfmoordpoging

Chelsea Manning werd vrijdag veroordeeld tot 14 dagen eenzame opsluiting, waarvan een week voorwaardelijk, als straf voor een zelfmoordpoging. Zij liep het risico voor onbepaalde tijd opgesloten te worden in een isolatiecel.

De Amerikaanse soldaat eerste klasse, geboren als Bradley Manning, wordt verdacht van het lekken van een geheime video van een Amerikaanse helikopteraanval naar de klokkenluiderswebsite WikiLeaks. Zij zou ook duizenden gevoelige documenten hebben gelekt naar WikiLeaks.

Op 12 juli 2007 beschoot de bemanning van een Amerikaanse Apache helikopter een groep ongewapende burgers in Irak. 11 personen kwamen daarbij om het leven.

Twee van de slachtoffers werkten voor het nieuwsagentschap Reuters. De schietpartij werd nooit onderzocht en de schuldigen werden nooit gestraft.

Bradley Manning, die later aangaf als vrouw door het leven te zullen gaan, werd in 2013 voor o.a. spionage en diefstal veroordeeld tot 35 jaar gevangenisstraf.

Chelsea probeerde in juli vorig jaar haar leven te beëindigen. Het Amerikaanse leger klaagde haar vanwege de zelfmoordpoging aan voor het verstoren van de orde in de militaire gevangenis, naast een reeks andere beschuldigingen.

Manning had vóór haar veroordeling al negen maanden in eenzame opsluiting doorgebracht.

Overige berichten