fbpx

“Vermeende corruptieschandaal SPSB scenario om woningbouwprojecten te staken”

GFC NIEUWS- “Er is een groot scenario opgezet om de Surinaamse Postspaarbank buiten spel te zetten, om zodoende het huizenbouwprogramma van de regering te stagneren.”
“Deze bank is belast met de financiering van huizenbouw voor de overheid. We weten dat de woningbehoefte groot is. Een aantal jaar terug hebben wij aangegeven dat er een behoefte is van 18.000 woningen, want de mensen hebben onderdak nodig. Vandaag de dag schat ik dat we tussen 23.000 en 25.000 huizen moeten bouwen. Desondanks hebben wij ons best gedaan en een aantal duizenden gebouwd”, zo sprak president Desiré Bouterse tijdens een Surinaams praatprogramma.
“We hebben een huizenfabriek binnengehaald om de lokale aannemers te ondersteunen. Daarna is deze bank aangevallen met als gevolg stagnatie van de projecten. Een aantal aannemers hebben zich teruggetrokken. U ziet de economische aanval, waarmee getracht is om het vertrouwen bij betrokken actoren te schaden. Binnen deze aanval heeft de koers een belangrijke rol gespeeld. Ze hebben druk uitgeoefend op de koers”, aldus de president. Desondanks zegt het staatshoofd dat een paar aannemers door zijn gegaan met het bouwen van huizen op kleine schaal.
In de kwestie van SPSB waarbij er een onderzoek was gestart naar malversaties in 2019, zegt Bouterse dat het gebleken is dat er geen strafrechtelijke bezwaren zijn tegen de directeur van de staatsbank. De bankdirecteur werd in mei 2019 op aangeven van de regering thuis gezet in het belang van het onderzoek.
De onderzoeksrapporten zijn vervolgens door de accountants uitgebracht. “We hebben ons over de situatie gebogen. Aangezien er geen strafrechtelijke bezwaren tegen hem zijn kunnen wij de directeur niet duperen om hem langer thuis te zetten.”
De leiding van de staatsbank is op 11 mei wederom overgedragen aan Ginmardo Kromosoeto.
“Overal waar we horen dat er corruptie is brengen wij het aan. In het verleden was er sprake van vermeende corruptieve handelingen bij SBB (red. Stichting Bosbeheer en Bostoezicht). Ook omtrent de directie van EBS. Bij Telesur waren er ook geruchten over corruptie. Allemaal zijn doorgesluisd voor onderzoek naar de procureur-generaal, maar we hebben daarna niks meer vernomen. Het lijkt alsof er met een zeker maat van selectie wordt gewerkt.”

BEKIJK OOK
Ingebruikname Wageningen pompgemaal een feit