13-jarige loopt brandwonden op aan linkerhand

Een 13-jarige jongen werd op 31 december op de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) behandeld nadat hij brandwonden had opgelopen aan zijn linkerhand door te stunten met vuurwerkkruit.

De jongen is verwezen naar de plastisch chirurg. Met deze registratie is het aantal vuurwerkslachtoffers gestegen naar 5.

OP 2 januari wordt de verkoop- en afschietperiode van vuurwerk afgesloten. De brandweer roept volwassenen op om continu toezicht te houden als kinderen bezig zijn met vuurwerk.

“Zet altijd een vuurwerkbril op bij het afsteken van vuurwerk en doe dat steeds met een vuurwerk aansteekstokje (wierook). Zet de stelen van vuurpijlen/raketten in een koker of een fles voldoende gevuld met zand (zodat het niet makkelijk omkantelt).

Sluit zoveel als mogelijk ramen, shutters en deuren, om zo het risico van ‘verdwaalde’ vuurpijlen tegen bv. gordijnen te voorkomen. Dompel zoveel als mogelijk vuurwerkresten in water of besprenkel deze voldoende, zodat er geen vuurwerkpapier blijft nabranden of ertoe kan leiden dat niet afgeschoten vuurwerk ongecontroleerd word ontstoken”, aldus de brandweer.(GFC)

Overige berichten