fbpx
13-jarige jongen wil pijnlijke rechterbeen niet kwijt

Mariska Kartodikromo, moeder van Juryck Muljono Djojopawiro, weet zich geen raad met haar zoontje. De 13-jarige heeft dringend hulp nodig.

In zijn rechteronderbeen hebben artsen van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo een Carverneus Hemangioom (kluwentje van afwijkende kleine bloedvaatjes in de huid) geconstateerd, althans dat concluderen ze.

Dit zorgt verder voor een hyperkeratose (verhoorning van de opperhuid) op de huid, dat is het proces waarbij cellen in de huid langzaam uitdrogen en afsterven.

Bij de bloedvatmalformatie in het been van Juryck springen haarvaatjes door spanningen open die hevig bloeden. De uitgespatte bloedvaatjes komen door naar de opperhuid en vormt verder korstjes om het been met etter, die met veel pijnen gepaard gaat.

De moeder zegt dat Juryck vanaf de geboorte last heeft van deze aandoening. Hij is vaker behandeld door de artsen in Suriname, maar die hebben geen speciale behandelmethodes voor deze ziekte. De arts bij wie hij behandeld wordt, is wel bereid te experimenteren op het been, maar wat de uitkomst van het experiment zal zijn, tast men zelf nog in het duister. Er kan tot op dit moment geen specifieke rapportage over deze aandoening worden opgemaakt.

Kartodikromo zegt dat de artsen naast het experiment ook willen overgaan tot het amputeren van het been. Ze heeft daartoe geen toestemming gegeven. “Er wordt geadviseerd om z’n been te laten amputeren, maar ik wil hem eerst naar Nederland sturen voor verdere behandeling waar hij mogelijk geholpen zou kunnen worden”, zegt ze.

De jongen wil zijn been niet kwijt. Intussen zijn de korstjes rondom het been gaan groeien en etter in gaan zitten. Hij kreunt van de pijn en heeft al enkele dagen de school moeten missen.

Moeder Kartodikromo zegt dat het momenteel moeilijk gaat om het been van Juryck te verzorgen. Zij vraagt voordat het te laat wordt, als alleenstaande moeder van vier kinderen waarvan Juryck haar enige zoon is, hulp vanuit de gemeenschap.

De kosten om haar zoon in Nederland te krijgen voor behandeling bedragen ongeveer euro 26.000. Als alleenstaande vrouw, inwonend bij een broertje, kan zij dat bedrag niet ophoesten. Zij heeft samen met Harry Ellioth, sociaalwerker die haar bijstaat, de hulp van de voorzitter van Stichting 1 voor 12 Louis Vismale ingeroepen. Beide heren zijn naarstig opzoek naar donormiddelen om Juryck naar Nederland te sturen.

Bovendien heeft de moeder hulp gevraagd aan de Geor Hering Welfare Foundation. Hering heeft de moeder het advies gegeven haar kind zo snel mogelijk naar Nederland te sturen voor verdere medische behandelingen. Nagegaan moet worden hoe de kosten zullen worden gefinancierd.

Vismale vindt het jammer dat de medische instanties in Suriname het niet nauw nemen met de gezondheid van hun cliënten. Hij constateert dat er zulke veelvoorkomende gevallen worden gemeld van mensen die hulp zoeken maar vaak te laat zijn en daardoor niet geholpen kunnen worden. “Men moet meteen aan de bel trekken wanneer er een bepaalde ziektebeeld wordt ontdekt”, luidt de noodoproep van Vismale.

Ook Ellioth is niet te spreken over de behandeling in Suriname.

“Na dertien jaar een kind te moeten behandelen en zijn kwaal erger wordt, dan moet ik zeggen dat er niet genoegzaam iets aan wordt gedaan. Zelf aan een goede verklaring komen we nergens. De medische artsen zeggen amputeren het been, maar ik geloof niet dat iemand met een eigen kind van dertien jaar toestemming kan geven om te amputeren, daarom gaan we ervoor om middelen enigszins te verkrijgen door hem naar Nederland te sturen voor behandeling. Er bestaat wel de mogelijkheid om daar geholpen te worden”, benadrukt Ellioth.

Meer nieuws

Crimineel duo aangehouden en opgesloten

GFC NIEUWS- Leden van Recherche Regio Paramaribo hebben in samenwerking met het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) de voortvluchtige verdachte Anan M. opgespoord en aangehouden….

Geen Covid-19-persconferentie deze week

GFC NIEUWS- Het ministerie van Volksgezondheid heeft deze week geen Covid-19-persconferentie gehouden. Impotent of minder potent? Maak online gebruik van professionele adviezen van internationale topexperts….

Regering komt met Sociaal Vangnet

GFC NIEUWS-De maatregelen die de regering zal treffen om de economie wederom gezond te maken, zullen een impact hebben op de samenleving en heeft de…

Brunswijk vraagt geduld samenleving

GFC NIEUWS- Op woensdag 16 september was het precies twee maanden dat de regering Santokhi-Brunswijk aan de macht is. Impotent of minder potent? Maak online…

De Heilige Maand Purushottam Más

GFC NIEUWS- Op de Hindū kalenders dit jaar staat voor de periode 18 september t/m 16 oktober Purushottam Más (Malmás) vermeld. Impotent of minder potent?…

Suriname heeft goede vriend in Amerika

GFC NIEUWS- Suriname heeft in Amerika een goede partner gevonden. Dit zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, tijdens zijn eendaags bezoek aan…

President Santokhi ontvangt minister Pompeo

GFC NIEUWS- President Chandrikapersad Santokhi heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Michael Pompeo ontvangen op het presidentieel paleis. Impotent of minder potent? Maak online…

Lions biedt gratis diabetestest aan

GFC NIEUWS- Lions Club Paramaribo Central is met ondersteuning van haar moederclub Lions Club International gestart met een diabetesproject om het bewustzijn over de gevaren…

Training in Protocol aangeboden door India

GFC NIEUWS- Onder auspiciën van het Sushma Swaraj Institute for Foreign Service is door de minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het…