fbpx

10e groep YES-studenten vertrekken voor uitwisseling

Dit jaar vertrekt de 10e groep mulogeslaagden naar de Verenigde Staten als onderdeel van het Kennedy-Lugar Youth Exchange and Study (YES) programma. Het gaat om een uitwisselingsprogramma, waarbij leerlingen van Suriname in de VS bij gezinnen geplaatst worden, aldaar onderwijs genieten en gemeenschapsprojecten uitvoeren.

De leerlingen hebben een intens programma achter de rug. De eisen voor deelname zijn immers hoog. Zij zouden onder meer minimaal 7.5 voor elk vak moeten halen. De eindfase begon in de paasvakantie al met verschillende beoordelingssessies en interviews. De finalisten werden samen met 2 reserves gekozen uit een groep van 75 leerlingen. Opmerkelijk is dat geen van de finalisten hadden verwacht te zullen worden gekozen.

De finalisten zijn:
1. Chevon Adriaans van Mulo Botromanki. Hij zal in New York vertoeven.
2. Ariël Alma van de Johannes Vrolijkschool. Zij zal in Colorado vertoeven.
3. Raviliëlle Totoe van de C.R. Froweinschool. Zij zal in Georgia vertoeven.
4. Rounakh Ramlagansingh van de Willem van Lierschool. Zij zal in Washington State vertoeven.
5. Cheraine Amelo van Mulo Paranam. Zij zal in Indiana vertoeven.
6. Tyarah van der Kust van de W.S.R. Ritfeldschool. Zij zal in Oregon vertoeven.

BEKIJK OOK  Advies voor mondkapje in vliegtuig vervalt maandag in heel Europa

De groep werd samen met ouders en begeleiders ontvangen door Natasia Bennanon, directeur van Onderwijs. Bennanon hoopt verder dat de groep van zes alle voordelen uit het programma zullen halen. Zij moeten de naam van Suriname en het ministerie hoog houden.

Het YES-programma werd in oktober 2002 in de VS opgericht. Het Bureau voor Onderwijs en Cultuur van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkende het belang van uitwisseling van jongeren als een belangrijk onderdeel van goede banden tussen de VS en landen over de hele wereld.

Het programma is in 2008 officieel gelanceerd in Suriname in de hoop de communicatie tussen beide bevolkingen uit te breiden om wederzijds begrip en respect te bevorderen. Sindsdien hebben meer dan 40 Surinaamse leerlingen het YES-programma afgerond en nemen nu deel als alumni.