100-jarige Gessel: 100 jaar oud worden, heeft geen geheim

Volgens Gessel Eugene Albert beter bekend als ‘Oom Sjenie’, bestaat er geen geheim om 100 jaar te worden. Gessel heeft op 22 januari zijn 100ste verjaardag gevierd.

Districtscommissaris Mike Nerkust heeft de felicitaties overgebracht en de gebruikelijke enveloppe namens president Desi Bouterse aan Gessel overhandigd.

Gessel is geboren en opgegroeid aan de Hoogestraat en komt uit een gezin van twee kinderen. Hij heeft een Surinaamse (strenge), christelijke opvoeding gehad. “ Als ik een lieve jongen was, ligt niet aan mij om te beoordelen. Ik heb alleen mijn best gedaan en heb altijd geprobeerd lief te zijn”.

Gessel stapte op 24-jarige leeftijd in het huwelijk met Mathilda Braaf en is thans 75 jaren gelukkig getrouwd.

“Je kunt er wel naartoe leven door bijvoorbeeld een evenwichtig leven te lijden, alcohol en tabak te vermijden. Ik heb mijn bijdrage geleverd, ik heb een gelukkig en productief leven geleid, heb een goed huwelijk en wat dat betreft heb ik de juiste keus gemaakt, ik wil niets meer dan genieten van de voldoening.”

Historicus en politiek analist Gessel geldt als één van de meest indrukwekkende en inspirerende persoonlijkheden van Suriname, met een staat van dienst om u tegen te zeggen.

Gessel leest graag historische boeken en heeft zelfs studiedictaten geschreven. Hij staat ook bekend om zijn (pennenvruchten) politieke analyses op papier, die ook op de radio te horen en tv te zien waren. Eugène Gessel heeft ook zijn sporen verdiend in de politiek en heeft jarenlang in het onderwijs gezeten.

In zijn lange werkzame leven gaf Gessel les (Staatsinrichting, Geschiedenis) en heeft zowel in stad als district, alsook in het buitenland zijn krachten gegeven. Hij vertrok in 1948 als onderwijzer naar Nederland en werd onder meer geschiedenisleraar op het Spinoza Lyceum.

Hij was in de jaren vijftig voorzitter van de belangenvereniging Ons Suriname. Hierna volgde de terugkeer naar Suriname en gaf hij les op de Algemene Middelbare School (VWO) en de Kweekschool.

Gessel is ook directeur geweest van het Instituut voor de Opleiding van Leraren en was ook inspecteur van onderwijs.

Hij was ook op politiek gebied actief en had in 1975 zitting in de grondwetscommissie. Op 92-jarige leeftijd heeft Gessel het ere doctoraat van de Anton de Kom Universiteit ontvangen.

Gessel is er trots op dat zijn kinderen allen een wezenlijke bijdrage leveren aan de maatschappij. De doctorale erkenning, 75 jaar gelukkig getrouwd zijn, het bereiken van de gezegende leeftijd van 100 jaar en de vernoeming van zijn geboortestraat (Hoogestraat) naar hem zijn hoogtepunten.

Overige berichten