100 dagen taakstraf voor moord op asielzoeker

Een Israëlische man werd veroordeeld tot een taakstraf van 100 dagen, omdat hij had meegedaan aan de moord op een asielzoeker die werd aangezien voor een terrorist.

In oktober 2015 stond de Eritrese asielzoeker Haftom Zarhum bij een busstation, toen in het station het vuur werd geopend door een Arabische Israëli.

Tijdens de chaos die hierdoor ontstond, schoot een beveiliger de Eritreeër neer omdat hij hem – ten onrechte – verdacht van medeplichtigheid aan de aanval.

Terwijl Zarhum hulpeloos op de grond lag, werd hij aangevallen door negen personen – onder wie David Muial – die hem sloegen, schopten en met allerlei voorwerpen bewerkten.

Muial gooide een metalen bank op hem. Zarhum overleed, volgens een autopsierapport aan de schotwond die de beveiliger hem had toegebracht.

Van de negen aanvallers kwamen slechts vier voor het gerecht. Muial, die als eerste werd berecht, werd aangeklaagd voor “mishandeling van iemand in hulpeloze toestand” en niet voor “zware mishandeling”, waar hij 20 jaar cel voor had kunnen krijgen.

De andere drie gedaagden worden later berecht.