10 doden, 2000 gewonden, 8400 arrestaties: protesteren sans pitié

Redactie GFC Nieuws — Vanaf het begin van de protestacties van de Gele Hesjes, drie maanden geleden, zijn ongeveer 8.400 mensen gearresteerd. 1.300 politieagenten, brandweerlieden en gendarmes raakten gewond bij de demonstraties die half november vorig jaar begonnen.

Christophe Castaner, de Franse minister van Binnenlandse Zaken, maakte dit donderdag bekend, schrijft het dagblad Le Figaro.

Dinsdag verklaarde de Franse premier Edouard Philippe dat er 1.796 mensen in voorlopige hechtenis waren terwijl 1.422 anderen nog wachten op hun proces. Ten minste 10 mensen stierven en meer dan 2.000 anderen raakten gewond bij de demonstraties.

Sinds 17 november verzamelen iedere zaterdag duizenden demonstranten zich in de grote Franse steden, waaronder Parijs, om te protesteren tegen de controversiële brandstofbelastingen van president Emmanuel Macron en de verslechterende economische situatie.

Demonstranten blokkeren wegen evenals in- en uitgangen naar benzinestations en fabrieken in het hele land.

Macron kondigde onder druk een verhoging van het minimumloon aan en verminderde de belastingverhogingen.

Sindsdien zijn de protesten echter uitgegroeid tot een bredere beweging gericht op het aanpakken van inkomensongelijkheid en pleiten de demonstranten voor een sterkere stem van de burgers in de besluitvorming van de overheid.

Overige berichten