fbpx

10 dingen die je altijd al wilde weten over muskieten

Het zijn voor veel mensen niet de favoriete huisdieren. Slechts één muskiet in je slaapkamer kan al voldoende zijn om de volgende dag te zorgen voor wallen onder je ogen. En het is maar de vraag wat erger is tijdens de barbecue; een plotselinge regenbui of een muskieteninvasie.

Tien weetjes over een van de meest gehate insecten!

1) Er is verschil tussen een mug en een muskiet. De laatste wordt in Nederland meestal mug genoemd, maar de steekbeesten heten muskieten (of steekmuggen); de mug zuigt alleen (nectar), maar steekt niet.

insect 3 1381180 | GFC2) Er zijn momenteel meer dan 3000 verschillende muskietensoorten bekend, maar er worden nog steeds nieuwe soorten ontdekt.

3) Muskieten leggen hun eitjes vaak in water, maar lastposten van het geslacht Aedes leggen hun eitjes ook op droog zand. Daar wachten zij als zaadjes op een briesje dat hen waait naar een plasje water.

4) Gezondheidsdiensten waarschuwen vaak dat muskieten kunnen leggen in objecten die water vasthouden (zoals flessen, autobanden e.d.). Maar Aedeseitjes kunnen maandenlang overleven op het droge. Wanneer zij in het natte seizoen in contact komen met water, kunnen zij binnen enkele uren of dagen uitkomen.

5) Sowieso is het moeilijk alle broedplaatsen op te ruimen, omdat water overal in kan gaan zitten: van autobanden en dakgotetn tot rottend hout en holten in boomstammen.

6) Alleen vrouwtjesmuskieten steken. Hoe meer bloed zij opzuigt, des te meer eitjes zij kan leggen: zo’n 40 eitjes per milligram bloed.

7) Een ‘druppel’ met een gewicht van een milligram is kleiner dan een zandkorrel, dus een goede snack kan heel veel eitjes opleveren.

BEKIJK OOK
EZ organiseert CIMSuPro informatiesessies voor ondernemers

gambusia | GFC8) Gelukkig hebben deze mormels veel natuurlijke vijanden – kikkers bijvoorbeeld. Libellen zijn dol op de eitjes. Bepaalde vissoorten kunnen meertjes en vijvers zuiveren van muskietenlarven. Ook vleermuizen en vogels happen graag in een muskietenboutje.

9) Klamboes zijn uitstekend voor een goede steekvrije nachtrust, maar soms is alleen een klamboe niet voldoende. Sommige muskieten blijven namelijk geduldig op de klamboe zitten tot je ertegen rolt, waarna zij zich laven aan jouw warme bloed. Een klamboe geïmpregneerd in insecticide brengt uitkomst. De insecticide is in de lage gebruikte dosis niet schadelijk voor de mens.

10) Chemische bestrijdingsmiddelen als malathion zijn zeer verdacht. De website Pesticide Research plaatst malathion in de groep middelen die “zwaar giftig voor mensen bij lage concentraties” wordt genoemd, en insecten kunnen resistent worden tegen het middel. Dat maakt de keus voor malathion als bestrijdingsmiddel twijfelachtig. Bovendien kan met spuitwagens slechts een klein deel van de broedplaatsen worden bereikt, zodat de mens  meer last van de bestrijding lijkt te hebben dan het insect.

De werkzame stoffen in muskietenkaars staan op deze website in het rijtje van “matig giftig bij inname en inademing”.  Als veilige middelen worden bijvoorbeeld niemolie en de olie uit citrusplanten genoemd, hoewel er ook berichten zijn van allergische reacties bij het gebruik van niem. Het veelgebruikte DEET werkt alleen bij hoge concentraties en kan schadelijk zijn voor mensen. Bovendien lijkt de zoemende doelgroep al snel ongevoelig voor dit product.