fbpx

10 belangrijke manieren om de kans op prostaatkanker te verkleinen

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Prostaatkanker is één van de belangrijkste doodsoorzaken onder mannen van middelbare leeftijd en ouder.

GFC Nieuws vroeg één van s’ werelds beste verjongingsexperts, de Europeaan Jonathan Clarke↗, welke adviezen hij aan mannen zou geven om de kans op deze nare ziekte te reduceren.

Hij benadrukt dat er niet veel harde wetenschappelijke bewijzen zijn dat je deze ziekte helemaal kunt voorkomen.

Desondanks zijn er stappen die mannen kunnen ondernemen die waarschijnlijk wel degelijk helpen”, stelt Jonathan Clarke die ook een belangrijke adviseur is van Constantin.

1. Dagelijks bewegen. “Mijn advies is om dagelijks voldoende te bewegen. Mannen die sporten zouden een verminderd risico hebben. Een goede basis is om elke dag 3 km te lopen (LISS) binnen een tijdsperiode van 35 minuten. Ook een paar keer per week krachtsport is aan te bevelen”.

2. Een gezond gewicht. Volgens de topexpert is het in stand houden van een gezond gewicht en lichaamsvetpercentage ook van belang.

3. Gezonde voeding. “Consumeer vooral broccoli, spruiten, tomaten, boerenkool, groene bladgroenten maar ook gekleurde, citrus, granaatappel, avocado, olijfolie, noten, zaden, vette vis, magere kip en haal liever alle melk uit je menu. Kies desnoods voor amandelmelk”, legt Clarke uit.

4. Goede stoelgang. ” Een andere factor is om ervoor te zorgen dat je geen obstipatie hebt”. “Dat kun je tegengaan door voldoende water te drinken, dagelijks te bewegen en genoeg vezels te nuttigen. Indien dat geen soelaas biedt kan het helpen om elke dag een redelijk hoge dosis magnesium citraat te gebruiken”.

5. Doe regelmatig bloedonderzoek. Jonathan Clarke recommandeert mannen ouder dan 50 jaar om ook regelmatig een PSA- en high-sensitivity CRP bloedtest te laten uitvoeren.

Voorts is het volgens  hem verstandig om de waarden van de hormonen  testosteron, oestradiol (E2) en D3 (D3 is eigenlijk een prohormoon) te meten.

BEKIJK OOK
Onverwacht resultaat: COVID-19-vaccinatie verbetert effectiviteit kankerbehandeling

De Europese topexpert ziet graag een testosteronwaarde van boven de 20 nmol/l en van D3 het liefst rond de 75 nmol/l.

Indien de arts dat nodig acht, zal er een rectaal onderzoek moeten worden uitgevoerd waarbij de prostaat wordt onderzocht.

6. Supplementen.  Hij adviseert om dagelijks 320 mg hoge kwaliteit Saw Palmetto capsules te slikken. Het is een lichte DHT- remmer en kan positieve effecten hebben op de prostaat.

Ook chemische middelen die het hormoon dihydrotestosteron (DHT) kunnen verlagen, onder meer finasteride en dutasteride, zouden volgens studies de kans op prostaatkanker met ruim een kwart kunnen reduceren. Echter kunnen deze vervelende bijwerkingen hebben, dus kan er liever voor een natuurmiddel als Saw Palmetto gekozen worden.

“Maar let er wel op dat je Saw Palmetto aanschaft die USP- gecertificeerd is. Hiermee heb je meer zekerheid over de sterkte, zuiverheid en kwaliteit van het product”.

Daarenboven is hij er groot voorstander van om elke dag D3 supplementen in te nemen indien de waarden in het bloed niet optimaal zijn. Een andere optie is om iets vaker in de zon te gaan.

7. Drink geen alcohol en rook niet!

8. Vermijdt zoveel mogelijk het contact met Endocrine Disrupting Chemicals (EDC’s). Klik hier voor adviezen om het contact met EDC’s te reduceren.

9. Eet zinkrijke voeding. Het mineraal zink is onderen anderen rijk aanwezig in pompoenpitten, amandelen, cashewnoten, pecannoten en paranoten.

10. Blijf seksueel actief. Er zijn volgens Jonathan Clarke diverse goed uitgevoerde onderzoekingen die hebben aangetoond dat mannen die vaker ejaculeren, ruim 70 procent minder vaak de diagnose prostaatkanker krijgen.

Researchers suggereren dat het vaker lozen van het zaad het lichaam vrijmaakt van gifstoffen en andere stoffen die ontstekingen kunnen veroorzaken.