fbpx
1 voor 12 van cultuurprogramma naar sociale organisatie

“Er waren veel ups en downs. Je helpt mensen en velen zijn dankbaar, anderen weer niet. Maar het gevoel dat je krijgt na het helpen is het beste wat er is,” zegt voorzitter Louis Vismale van Stichting 1 voor 12.

Het is in 2002 begonnen met het cultureel televisieprogramma KulturuSabi waarbij over diverse culturen in Suriname informatie werd verstrekt.

Al gauw bleek het programma een ander karakter te ontwikkelen waarbij binnen alle lagen van de samenleving problemen werden voorgedragen met de bedoeling om tot een oplossing te komen.

Dit heeft de basis gelegd dat in 2003 het televisieprogramma 1 voor 12 werd gelanceerd. De naam zegt eigenlijk al alles: “het is nooit te laat”.

In 2005 werd de Stichting 1 voor 12 opgericht met als bedoeling om op een duurzame en structurele wijze invulling te geven aan de noden binnen de Surinaamse samenleving. De stichting heeft in de voorbije jaren enorm veel sociaal werk verzet.

Vismale somt enkele zaken op:
– Tientallen gezinnen zijn door tussenkomst van 1 voor 12 geholpen aan onderdak waaronder ook gloednieuwe sleutelklare woningen

– Er zijn honderden oplichting- en opsporingszaken uitgezonden en opgelost

– Door middel van donateurs zijn diverse uiteenlopende financiële, materiële en overige cases aangepakt.

Hulp bieden aan complexe en peperdure medische gevallen is sedert 2010 uitgeroeid tot één van de meest gevraagde diensten binnen de stichting. Op die behoefte is er in zekere mate goed ingespeeld.

Twee hoogtepunten daarbij zijn de succesvolle operaties van Juryck Djojopawiro met een zeldzame beenmerg aandoening en kindje Emannie Melvin uit Guyana met uitgegroeide hersenen.

”Er zijn mensen die om welke reden dan ook in een dusdanige situatie zijn komen te verkeren dat ze zichzelf niet kunnen helpen. En daar wil mijn organisatie op inspelen, ” zegt Vismale.
Dit jaar zal zijn grootste wens in vervulling gaan. De planning voor het opzetten van een modern resocialisatiecentrum voor jongeren neemt nu duidelijkere vormen aan. Het moet een moderne plek worden waar jongeren vanuit elke probleemsituatie kunnen worden opgevangen, geresocialiseerd en terug in de maatschappij gestuurd kunnen worden.

“We willen deze jongeren die vaak gewoon getraumatiseerd zijn, geen goede opvoeding hebben gehad, mishandeld zijn en geen andere keuze hebben een helpende hand bieden.” Door de jaren heen heeft hij vaker meegemaakt dat er geen opvanginstituut is in Suriname waar men die ‘extra aandacht’ kan geven aan zulke jongeren.(GFC)

Meer nieuws

Bazo en BZV-kaarten automatisch verlengd

GFC NIEUWS- De Onderraad Sociaalzekerheidsstelsel heeft besloten dat alle verstrekte en nog te verstrekken Bazo en BZV zorgverzekeringen met een geldigheidsduur tot 31 oktober 2020…

NDP-topper Clairy Linger heengegaan

GFC NIEUWS- NDP-topper Clairy Linger is ingeslapen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de foto voor meer informatie….

5.192 Covid-positief getest, 5.046 genezen

GFC NIEUWS- In Suriname zijn vanaf 13 maart 5.192 personen besmet geraakt met het coronavirus. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…

Sanatan Dharmscholen blikken tevreden terug

GFC NIEUWS- De Sanatan Dharmscholen hebben voor het schooljaar 2019/2020 een goed slagingspercentage gerealiseerd. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Wesley Rozenhout nieuwe directeur Grassalco

GFC NIEUWS- Directeur Linus Diko van Grassalco heeft dinsdag overgedragen aan Wesley Rozenhout. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers. Klik…

Hatramij schenkt waarschuwingsborden aan OW

GFC NIEUWS- Hatramij Suriname heeft waarschuwingsborden geschonken aan het ministerie van Openbare Werken (OW). Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen wetenschappers….

Verbouwing en ontwikkeling Essed Stadion

GFC NIEUWS- In Suriname op een kwaliteitsvolle manier kunnen voetballen door te zorgen voor hoogstaande sportinfrastructuur, Dat is het doel van Surinaamse Voetbalbond (SVB). Dikke…

7 nieuwe Covid-gevallen en 1 dode

GFC NIEUWS- Het voorbije etmaal zijn 11 personen positief getest op Covid-19. Helaas viel er nog een Covid-dode en staat het aantal doden nu op…

Toename aantal coronadoden in Nederland

GFC NIEUWS- Het aantal geregistreerde coronadoden en besmettingen met het virus in Nederland blijft stijgen. Dikke mensen slanken het makkelijkste af met afslanksysyeem Constantin, zeggen…