fbpx

1 op de 50 mensen die in Suriname positief getest zijn op corona overleden

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Van elke 50 personen die in Suriname positief getest zijn op het coronavirus, is 1 persoon tot nu toe overleden.

Er zijn sinds de uitbraak van het coronavirus bijna 6000 personen positief getest in ons land, waarvan 119 het leven hebben gelaten.

Dat betekent dat ongeveer 98 procent van de mensen van wie officieel bekend is dat ze besmet zijn, COVID-19 tot nu toe overleefd hebben. De case fatality rate (CFR) in Suriname kan op basis van deze beschikbare cijfers voorzichtig geschat worden op 2 procent.

CFR (Case Fatality Rate) is het aantal overleden personen aan/met Covid-19 gedeeld door het totaal aantal mensen waarvan aangetoond is dat ze geïnfecteerd zijn geraakt. 

Het percentage personen dat de besmetting overleeft is echter significant groter. Een groter aantal personen is besmet en weet dat niet, ze zijn asymptomatisch of zijn al van nature immuun tegen het virus. Een ander deel heeft milde klachten en laat zich niet controleren.

BEKIJK OOK
Meteorologische Dienst Suriname sluit tropische storm niet uit

Onder meer de leeftijdsopbouw speelt een belangrijke rol in het ziekteverloop van corona. Ook bijvoorbeeld hoe hoog het percentage ouderen in een land is.

Maar ook de kwaliteit van de gezondheidszorg, erfelijke factoren en de gezondheidsstatus van een gemeenschap zijn relevante factoren.

De infection fatality ratio (IFR), het totaal aantal mensen dat geïnfecteerd is met het virus, is vaak significant hoger omdat niet iedere inwoner wordt getest op corona. 

Hoe meer er getest wordt, hoe lager het percentage van de Case Fatality Rate. Het percentage van de IFR, het percentage van de mensen dat besmet is met het virus en eraan is overleden, is dus altijd veel lager dan dat van de CFR.