1 op de 4 Covid-19-sterfgevallen vorige week wereldwijd in Pan-Amerikaanse regio

GFC NIEUWSREDACTIE- Ziekenhuizen in Zuid- en Midden-Amerika worstelen met een grote toestroom van Covid-19-patiënten terwijl de pandemie in de hele regio blijft toenemen, meldde de Pan American Health Organization directeur, Carissa Etienne.

“Ziekenhuisopnames zijn ongekend hoog in Costa Rica en we verwachten dat meer patiëntenzorg nodig zal zijn, aangezien het land de afgelopen week een sprong van 50% in het aantal gevallen meldde”, vertelde Etienne aan de pers tijdens haar wekelijkse persconferentie.”

“De ziekenhuizen in Guatemala hebben ook hun maximale capaciteit bereikt”, zei ze, “en in ziekenhuizen in Colombia raken de beschikbare IC-bedden bijna op in grote metropolen als Bogota en Medellin.”

Ze zei, dat de bevoorrading van vaccins “nog steeds achterblijft bij onze dringende behoefte aan meer doses.”

“Daarom dringen we er bij landen met extra doses op aan, om te overwegen een aanzienlijk deel hiervan aan de Amerika’s te schenken, waar deze levensreddende doses hard nodig zijn en onmiddellijk zullen worden gebruikt.”

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: 10 jaar cel voor vrouw die geladen vuurwapen in geslachtsdeel verstopte

Het overvol raken van ziekenhuizen is deels het gevolg van de toename van ziekenhuisopnames van jongere Covid-19-patiënten, die minder vaak worden gevaccineerd en vaker worden blootgesteld.

Ze worden meestal voor langere tijd in het ziekenhuis opgenomen en verbruiken daarom meer middelen.

“PAHO dringt er bij onze landen op aan om plannen te maken die het hoofd bieden aan plotselinge stijgingen in het verbruik van essentiële benodigdheden zoals zuurstof, intubatiemedicijnen, PPE (personal protective equipment) en infuuspompen”, zei Etienne.

Naast ziekenhuisopnames nemen infecties sterk toe in heel Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Het aantal gevallen neemt toe in Peru, Bolivia, Argentinië en Uruguay, zei Etienne.

Infecties stijgen in Colombia richting het niveau van januari, zei ze, en nemen toe in bijna elk Midden-Amerikaans land.

In het Caribisch gebied meldden Guadeloupe, Martinique en de Bahama’s stijgingen in het aantal infecties, zei Etienne.

“Anguilla meldde meer dan 60% van zijn totale gevallen in de afgelopen zeven dagen, en het aantal wekelijkse gevallen verdubbelde in Puerto Rico in dezelfde periode”, zei ze.

“Het is dan ook geen verrassing dat veel landen in onze regio de volksgezondheidsmaatregelen hebben aangescherpt door de avondklok te verlengen, heropeningen te beperken en nieuwe stay-at-home orders te geven”, zei ze.

“Deze beslissingen zijn nooit gemakkelijk, maar op basis van de stijging aan infecties is dit precies wat er moet gebeuren. We weten dat deze maatregelen werken, en ik prijs de leiders in onze regio dat zij gezondheid op de eerste plaats hebben gezet.”

In totaal werden de afgelopen week 1,4 miljoen nieuwe Covid-19-gevallen gemeld in de Amerika’s, terwijl 36.000 mensen aan de ziekte stierven, zei ze.

“In feite vond één op de vier Covid-sterfgevallen die vorige week wereldwijd werden gemeld hier in de Pan-Amerikaanse regio plaats”, zei ze.

Etienne complimenteerde Latijns-Amerikaanse en Caribische landen over de distributie van de beperkt beschikbare vaccindoses.

“De meeste landen hebben uitstekend werk verricht door de aanbevelingen van WHO en PAHO te volgen en prioriteit te geven aan vroege doses voor gezondheidswerkers en anderen aan de frontlinie, en duizenden levens te redden door ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen te beschermen”, zei ze.

Veel landen hebben geïnvesteerd in een koelketen voor vaccins die ultra lage temperaturen vereisen.

“Naarmate de leveringen versnellen, zullen onze koelketen en toeleveringsketen verder worden getest, maar ze zijn klaar voor de uitdaging”, zei ze.

Landen hebben ook hun bevolking beschermd door Covid-19-prikpunten te organiseren, uit de buurt van klinieken en ziekenhuizen.

Ze hebben ‘drive-thru-vaccinatie’ en huis-aan-huis-campagnes georganiseerd om de kans op overdracht te verkleinen.

“Dankzij deze inspanningen heeft onze regio bijna elke COVAX dosis toegediend die het tot dusver heeft gekregen”, zei Etienne. “Onze regio heeft aangetoond dat Covid-vaccins succesvol, snel en effectief gedistribueerd kunnen worden.”

In de Amerika’s zijn ongeveer 317 miljoen doses Covid-19-vaccins toegediend, waarvan meer dan 70% in de Verenigde Staten.

Latijns-Amerika en Caribische landen hebben bijna 7 miljoen doses ontvangen in de eerste toewijzing die is verkregen via COVAX, het wereldwijde partnerschap om een eerlijke distributie van vaccins te garanderen.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Vrouw belandt op intensive care na visgraat te hebben ingeslikt

In mei en juni worden meer COVAX-doses verwacht. “In de komende weken zullen landen hun tweede COVAX-zendingen ontvangen”, zei Dr. Etienne.

“En hoewel de doses beperkt blijven, zullen de meeste landen een aanzienlijke toename van de doses zien vanaf de eerste golf.”

Etienne waarschuwde dat hoewel de regio worstelt met Covid-19, routinematige immunisatie tegen andere door vaccins te voorkomen ziekten, is achtergebleven.

Vorig jaar misten bijna 500.000 kinderen hun vaccinaties tegen ziekten zoals difterie, tetanus en kinkhoest.

Meer dan 300.000 kinderen misten hun vaccinaties tegen mazelen, zei ze, erop wijzend dat de afname van de immunisatie niet alleen te wijten is aan de pandemie.

“Deze trends zijn niet nieuw,” zei ze. “Wij zien al enkele jaren de immunisatiedekking in onze regio afnemen.”

Etienne drong er bij mensen op aan om routinematige vaccinaties bij te houden.

Ze feliciteerde ook gezondheidswerkers, van wie wordt verwacht dat ze bijna 100 miljoen mensen zullen vaccineren tegen ziekten zoals mazelen, influenza en het humaan papillomavirus tijdens de jaarlijkse Vaccinatieweek in de Amerika’s van 24-30 april.

Gezondheidswerkers zullen naar verwachting gedurende de week bijna 9 miljoen doses Covid-19-vaccins toedienen.

“Onze gezondheidswerkers hebben buitengewone persoonlijke offers gebracht en hebben zelfs onder de meest uitdagende omstandigheden doorgezet.”

“We zijn het aan hen verschuldigd er alles aan te doen om onszelf en onze gemeenschappen veilig te houden, ook door ons te laten vaccineren wanneer het onze beurt is.”

Overige berichten