1 dosis AstraZeneca geeft mogelijk jaar lang redelijke bescherming

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Onderzoekers van de Universiteit van Oxford  in het Verenigd Koninkrijk hebben ontdekt dat de antilichaamsrespons op COVID-19 bijna een jaar hoog blijft na één dosis van het AstraZeneca-vaccin.

De topexperts kwamen tot de conclusie dat de antilichaamsspiegels na de eerste dosis na verloop van tijd afnamen, maar niet zo snel als sommigen hadden gevreesd.

Verschillende wetenschappers verbonden aan de prestigieuze Britse universiteit willen nu verder onderzoeken of de tweede boosterprik nu wel zo noodzakelijk is.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Derde dosis AstraZeneca zorgt voor sterke immuunrespons

Uit het onderzoek bleek dat de antilichaamsspiegels na 1 prik, na 6 maanden nog steeds de helft waren van het niveau dat op dag 28 was geregistreerd. Na 320 dagen waren de niveaus nog op een aanvaardbaar hoog niveau.

Deskundigen in Europese landen wijzen er echter op dat met de toename van de Deltavariant van het coronavirus, het erg raadzaam is om de boosterprik te nemen.

Eenmalige vaccinatie het het AstraZeneca – vaccin zou volgens hen slechts 30 procent bescherming bieden tegen deze agressieve variant.

Een andere studie wijst overigens uit dat personen die twee keer geprikt zijn met de vaccins van Moderna en Pfizer, waarschijnlijk enkele jaren beschermd zijn tegen de verschillende varianten van het coronavirus.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten