gfc standard featured image

Filmweek in Havana, hommage aan Pim de la Parra

Pim de la Parra. Foto: You Tube.

In Havana vindt van 17 tot en met 25 mei de vierde Nederlandse Filmweek plaats. De Filmweek wordt georganiseerd door het Cubaanse Filminstituut (ICAIC) in samenwerking met Cinemateca de Cuba, de Nederlandse Ambassade en EYE International. Het festival wordt geopend met de vertoning van “De Marathon” van Diederick Koopal.

Dit jaar zijn Rotterdam, waar de film “De Marathon” zich afspeelt, en Havana precies 30 jaar zustersteden. Scenario schrijver en acteur Martin van Waardenburg zal bij de opening aanwezig zijn. Op vrijdag 17 mei geeft Van Waardenburg een workshop scenarioschrijven aan Cubaanse filmstudenten in Havana.

De 4e Nederlandse Filmweek brengt een hommage aan de Surinaams-Nederlandse regisseur Pim de la Parra. Op zaterdag 18 mei wordt de onlangs gerestaureerde en gedigitaliseerde versie van “Wan Pipel” vertoond. Diezelfde dag draait “Parradox” van In-Soo Radstake, een documentaire over Pim de la Parra, op het festival. De la Parra zal bij beide vertoningen aanwezig zijn. Maandag 20 mei zal hij tevens een voordracht geven aan Cubaanse filmstudenten, met als thema “Low budget filmmaking in the Caribbean”.

Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema “sport” tijdens de Nederlandse Filmweek. Naast de openingsfilm, organiseert het festival ook een speciale avond gewijd aan sportdocumentaires. Verder staan dit jaar een aantal succesvolle Nederlandse speelfilms op het programma die nog niet eerder in Cuba zijn vertoond.