gfc standard featured image

Wateroverlast Abra Broki terugkerend probleem

Het onder water lopen van erven en huizen in Abra Broki tijdens zware en langdurige regenval is een jaarlijks terugkerend verschijnsel geworden. In maart 2009 stond dit gebied voor vier achtereenvolgende dagen blank. “Als het regent en het is vloed in de Surinamerivier, oké niks aan te doen. Maar dat bij bij eb percelen blank komen te liggen, dat is absurd”, zegt een bewoner.

De oorzaak van het probleem dat zich omstreeks 2000 begon te manifesteren, is dat op bepaalde plaatsen duikers die 30 of 40 jaar geleden werden geplaatst, nu grotensdeel dichtgeslibd zijn, waardoor de waterafvoer helemaal niet optimaal verloopt, en raken de sloten snel vol met alle gevolgen van dien.

Om voormeld probleem weg te werken, is aan het ministerie van Openbare Werken sinds 2009 dringend gevraagd om op de eerste plaats de duikers op de hoek van de Calcutta- en Slangenhoutstraat te vervangen. Helaas is het tot nu toe bij toezeggingen gebleven. “De gelden die in 2012 besteed zijn aan de herinrichting van het William Kraanplein (Poelepantje) –  verkwisting en verkeerde prioriteit – hadden best gebruikt kunnen worden voor de vervanging van duikers op voormeld hoekpunt om wateroverlast tot het verleden te laten behoren.”

De hoop wordt uitgesproken dat OW met spoed bovenstaande kwestie aanpakt.