gfc standard featured image

De Praatbank bij VCB

PARAMARIBO – De bankzitters waren door de regens van vrijdag niet compleet zaterdagmorgen. Enkele konden hun huis niet uit en anderen wilden niet door het water waden, omdat hun straten onder water stonden. Slechts drie van de vaste groep waren aanwezig.

Frank: “ ik blijf het maar zeggen, tot nu toe heeft geen enkele regering ons kunnen vrijwaren van wateroverlast. In plaats van grote geweldige projecten uit te voeren, kan de regering beter nog meer kanalen laten graven om het water op te vangen en te lozen naar de rivieren. Ik geloof niet meer in wolkbreuken en springvloed. Ongeacht wat, het water moet kunnen wegvloeien. Kijk maar naar de binnenstad. A sari toch te yu sjie dati Dominee, Steenbakkerij, Waterkant en Maagdenstraat sungu. Fa dati kan?”

Rudy: “ Volgens mi a foto no bouw bun. A lagi ten opzichte fu a liba en watra e go pe moro lagi a no e kreng. Te a liba hei a watra e stotu kon baka. Sluis of no sluis. Ik kan mij geen oplossing bedenken, maar er zal op korte termijn iets moeten gebeuren. Want efu yu prakseri a stijgende waterspiegel, dan zijn wij er misschien niet meer, maar onze kinderen en kleinkinderen zullen een verzopen stad meemaken. Kijk maar wat er gebeurd is te Weg naar Zee. Dambreuk, en alles lag onder het zeewater. Wij hebben toch genoeg weg- en waterbouw ingenieurs in het land. Kunnen zij niet doen? Moeten wij weer hulp vragen aan de Nederlanders?”

Marleen: “ ik ben maar voor een ding bang. En dat is dat maandag de prijs voor groenten weer sky high zal zijn, want alle aanplant zal door de regen van vrijdag verloren zijn gegaan. De planter zal meer geld vragen, de opkoper zal aan de verkoper ook meer geld vragen en wij, de consumenten, zullen duur ervoor moeten betalen. Mi lobi a kondre disi di de mi kondre, maar als ik deze dingen meemaak, wil ik bijna terug naar Nederland, hoewel het daar geen koek en ei meer is. Tegen de kou kan je je kleden, maar weet je hoe erg het is je huis niet uit te kunnen, want je erf en straat staan onder water? Gelukkig heb ik een hoogbouw ma mi e sari den birti sma di oso e sungu.”

Oom Max kon niet aanwezig zijn, want hij kon de deur niet uit. De buurt stond blank en hij wilde niet door het vuile water waden.