gfc standard featured image

Chaotische toestanden bij afdeling rijbewijzen

door Robin Rosario

PARAMARIBO- Burgers zijn ernstig misnoegd over de nieuwe werkwijze van de afdeling rijbewijzen in Paramaribo. Vanmorgen was het net als de afgelopen dagen een enorme chaos bij de afdeling die gehuisvest is op het complex van het politiebureau Nieuwe Haven. Bezoekers worden wars van de vele folders met informatie die tegen de muur zijn geplakt.

Bovendien is er een A4 met verschillende soorten plakband tegen de muur geplakt met daarop aangegeven dat men zich moet melden bij een gele deur voor onder meer het verlengen van rijbewijzen. Echter hebben haast  alle deuren  op de afdeling een gele kleur.

Een medewerker doet om de zoveel  tijd de deur open met een kartonnen doos in haar handen. Verzoeken voor verlenging van rijbewijzen worden vervolgens massaal in de doos gedeponeerd. Personen die voor het eerst komen kennen deze primitieve werkmodule echter niet en zijn genoodzaakt te wachten op wat er precies gebeuren zal aangezien er geen aanspreekpunt is.

“We wachten hier en niemand kan ons uitleg geven waar we ons moeten aanmelden. Het is gewoon een schandelijke toestand want ik wacht al bijna een uur! Ik ga maar weg, ze bekijken het maar hier. Ik rij  voorlopig wel zonder geldig rijbewijs”, moppert een oudere vrouw die het wachten beu is en het helemaal niet meer ziet zitten.

Een andere klager is ook van oordeel dat bezoekers maar aan hun lot worden overgelaten. “Wij staan maar te wachten en niemand die uitleg geeft. Ik ga niet voordringen om bij het loket te komen, er zijn te veel mensen! Ik zie wel enkele Surinaamse scholieren binnen die meehelpen, mogelijk zijn het stagiaires. Wat een belachelijke situatie. De regering moet direct maatregelen treffen, we leven niet meer in de jaren 50. Ik voel mij hier net een kleine jongen. Deze afdeling is beslist niet berekend voor het werk! Er moet drastisch gereorganiseerd worden.”

Vermeldenswaard is dat de afdeling sinds 7  februari dit jaar een nieuwe werkwijze heeft ingevoerd met het doel de efficiëntie te vergroten.

“Is dit een verbetering? Het is gewoon een totale verslechtering. Een doffe ellende. Na lang wachten wordt er een deur open gemaakt waarna iedereen op de vrouw met een doos afstormt. Moeten mensen die niet eerder hier zijn geweest ruiken dat iemand op een gegeven moment vanuit een gele deur zal verschijnen met een kartonnen doos in haar handen?  Nadat de stukken in de doos zijn geplaatst moet je trouwens weer zo lang wachten. Het is een erg onoverzichtelijke situatie en er is geen persoon die de juiste aanwijzingen geeft.”

“Het is gewoon een chaotische toestand hier en het trieste is dat ik nu al de zevende keer mijn rijbewijs ben  komen verlengen. En vandaag heb ik gezien dat ik niet de enige ben!  Steeds moet ik en ook vele anderen over twee maanden terug voor een tijdelijke kortstondige verlenging om deze rotzooi mee te komen maken “, stelt een andere teleurgestelde vandaag op boze toon.